Meest gestelde vragen schoolfotografie

Heb je dit kaartje ontvangen via school?
Dan zijn wij op school geweest en kun je nu ook de foto’s van je kind(eren) bekijken en bestellen.

Vaak krijgen we voor, tijdens en na schoolfotografie nog veel vragen van ouders, hieronder een aantal tips&tricks en hopen we zo de meeste vragen te kunnen beantwoorden, onderstaande informatie is vooral voor basisscholen, maar veel informatie geldt ook voor middelbare scholen.

  • We adviseren dat als u overgaat tot bestellen van de schoolfoto’s, kies dan voor de mat versie.
    Deze versie blijft veel langer mooi, is beter voor de kleuren en veel minder gevoelig voor krassen en vingers. Ook veel meer geschikt voor in een lijstje of een album.
    De mat print is een mooie zijdeglans en bevelen we dus van harte aan.
    Glans print is extreem gevoelig voor enorme spiegeling in een lijstje, krassen en vingers en het blijft vaak plakken aan lijstjes en pagina’s in een album.
    Omdat we er enorm veel klachten op ontvangen zijn we deze versie gaan beperken in ons aanbod.

* Wij fotograferen heerlijk buiten in natuurlijk licht. Onze voorkeur gaat uit naar een achtergrond met veel groen, mooi hout of het hele schoolplein op de achtergrond.
We proberen ieder jaar een net iets andere setting te bedenken, soms met bankjes, soms met krukjes, een andere keer weer staand of leunend tegen een muur. 
(alleen met heel slecht weer bedenken we een setting binnen of verzetten we de datum in overleg met school)
* We streven ernaar om van ieder kind minimaal 2 verschillende poses online te zetten, meestal zijn het zelfs 3 of soms 4 poses, afhankelijk van hoe makkelijk het kind zich laat fotograferen. 
* Die poses zijn altijd: een mooi portret, die is ook nodig voor in het schoolsysteem. Een close-up en nog een ander pose indien we daar tijd voor hebben en altijd proberen we er een leuke en zo vrolijk mogelijke foto van te maken.
* Online staan de kleurenfoto’s en die foto’s zijn ook omgezet in onze eigen krachtige zwart/wit versie. Andere kleuren zijn niet beschikbaar.
* Ook de groepsfoto maken we buiten en ook die komt in een redelijke traditionele versie, een juichende versie en soms nog een gekke bekken versie, alleen al voor de glimlach. 
* Als we een kledingtip mogen geven; vermijd dan ten alle tijden hele felle kleuren. Geen fel geel, roze of groen graag. Die kleuren weerkaatsen in het gezicht en dat is later niet weg te werken in de foto.

* Photoshoppen kunnen we als de beste maar doen we liever niet. Schoolfotografie is een prachtige momentopname uit het leven van je kind en vaak een echte weerspiegeling zoals ze zijn. Mocht er ergens een wondje of iets anders zitten dan proberen we het weg te poetsen, maar een volledige verandering toepassen doen we niet.

* Zelf een foto photoshoppen of op andere wijze digitaal manipuleren is verboden. Het auteursrecht van een foto ligt altijd bij de fotograaf. Toestemming tot veranderen van de foto door derden geven we niet.
* De foto’s zijn tot 6 maanden na fotograferen online beschikbaar en verdwijnen daarna helemaal uit ons systeem en zijn niet meer na te bestellen.
* Ja, er staat een logo door de foto, dat is voor jullie en onze bescherming. Het logo is niet weg te halen of op een andere plaats in de foto te plaatsen.
* Wij kiezen echt de allerbeste foto van het kind uit om online te zetten. Afgekeurde foto’s verdwijnen ook meteen uit ons systeen en zijn niet meer op te vragen. Ze zijn altijd afgekeurd met een goede reden.
* Naast de losse prints,  voordeelsets, combi-vellen en diverse uitvergrotingen, kun je de portretten ook digtaal kopen, met het verkopen van het digitale bestand verkopen wij ook de rechten van die foto.
Wij hebben na digitale verkoop geen enkele controle meer over de kleuren en de kwaliteit van de print. Daar is de prijs voornamelijk op gebaseerd.
* Groepsfoto’s zijn niet digitaal te koop. Simpelweg omdat de wet van de privacy dat verbied, wij mogen geen foto’s van andere kinderen aan u verkopen. En ervaring heeft helaas geleerd dat het de meest gefraudeerde foto is uit de serie. Dat kunnen we ook helaas niet veranderen.
* De prints worden direct vanuit het vaklab naar het opgegeven adres gestuurd, wij zien ze dus niet.
Denk je een misprint te hebben of een beschadiging, laat het ons dan direct weten en we lossen het op.
* We streven ernaar om binnen 4 weken na fotograferen de foto’s klaar te hebben.
* Na bestellen worden de foto’s binnen 2-3 dagen geleverd.
* Inlogcodes kwjt? Neem contact met ons op! 

* Rest ons nog te zeggen: geniet van deze momentopnames uit het leven van het kind, het is een moment wat nooit meer terug komt en we beloven je dat je er later met een glimlach op terug lijkt. Wij vonden het erg leuk om jullie kinderen te mogen fotograferen!
* Heb je nog een vraag over het verloop van het bestelproces of de kwaliteit van de prints? Mail dan naar info@oypo.nl
* Heb je een vraag over fotografie, mail dan naar schoolfoto@imcavandeweem.nl
* We vinden uw privacy belangrijk en werken volledig volgens de richtlijnen van de AVG.