Het verschil tussen een iPhone foto en een camera foto


Éen van de onderwerpen die we uitgebreid behandelen tijdens de Masterclass op 22 april is het verschil tussen een foto uit je telefoon een een foto uit de camera.
Zie jij het verschil tussen de iPhone foto en de camera foto in de foto’s hierboven?
Ik hoor het graag als je het denkt te zien!
Het is vaak een onderwerp van discussie, ik leg je hier meer uit.
Op het eerste gezicht zie je weinig verschil, ik heb ze beide op dezelfde dag gefotografeerd in hetzelfde licht, beide met een mooie scherptediepte en bewerkt met mijn eigen presets (High contrast by Imca 8).
Het eerste verschil wat je ziet is het formaat, een telefoon foto is verhouding 4;3 en een camera foto heeft een verhouding 2:3, dat wil zeggen dat de foto uit de camera voldoet aan de standaard printformaten en dat als je de foto uit de telefoon zou printen er behoorlijk in gesneden moet gaan worden.
Is dat belangrijk als je de foto’s alleen digitaal gebuikt om snel een impressie te delen? Nee, digitaal ga je daar niets van zien, mits de foto voldoet aan de compositieregels en dat de kleuren kloppen.
Bij print gaat dit wel heel erg belangrijk worden. Foto’s recht uit de camera hebben hetzelfde formaat als printformaten en daardoor gaat er geen informatie in je foto verloren.
Daarbij komt ook nog dat een telefoon foto slechts 12 ppi of minder (pixels per inch) heeft en een camera (een professionele) gaat al naar 40 ppi (pixels per inch)
En dat heeft alles te maken met de scherpte en de hoeveelheid details in een foto.
Zodra je die iPhone foto uit zou willen vergroten dan ga je dat wel degelijk zien en wordt je iPhone foto al snel pixelig, oftewel korrelig.
Voor uitvergrotingen en mooie prints aan de muur, voor in dat magazine of voor je professionele uitstraling kiezen we dan ook liever voor foto’s uit een professionele camera.
Het allergrootste verschil (wat belangrijk is voor (hobby) fotografen) ga je vinden in de kleuren.
Zodra je met een telefoon fotografeert kun je alleen maar in .jpeg fotograferen, maar bij de camera heb je de keuze. Jpeg of RAW.
Een jpeg bestand is een gecomprimeerd bestand. Om het bestand kleiner te maken worden de kleur en helderheidsgegevens verkleind en opgeslagen zodat je dus een kleiner bestand krijgt en die makkelijker meteen online kunt delen.
Je hebt dan wel een kleiner bestand maar verliest ook een hoop kwaliteit.
De basis van de kleuren liggen dan ook vast en kan je maar minimaal wijzigen in een nabewerking.
Met een camera kun je kiezen, raw of jpeg. Het raw bestand is een heel groot bestand omdat niets gecomprimeerd is in deze foto.
Het fijne daaraan is dat je tijdens het fotograferen al volledige controle hebt over de kleuren en de belichting. Mits je in Manual fotografeert en dat ga je in het middagprogramma ook leren!
Je hebt dan in de nabewerking ook de mogelijkheid om alle kleuren, schaduwen en lichten volledig aan te passen aan jouw editing stijl.
Een fotograaf fotografeert daarom ook altijd in RAW.
Een nadeel daaraan is dat je de foto’s altijd eerst moet uploaden naar een software programma zoals bijvoorbeeld Adobe Lightroom.
De basiskennis daarvan voor iPhone en camera fotografen gaan we ook allemaal behandelen in de Masterclass.
Kortom, fotograferen met je telefoon is fantastisch, snel gedaan en deze foto’s zijn prima geschikt voor digitaal gebruik om een snelle indruk te geven van waar je bent of wat je aan het doen bent. Mijn advies is dan wel, probeer de compositieregels in acht te nemen en verdiep je eens in bewerkingsprogramma’s. Je doet er jezelf en de kijker veel plezier mee.
Een foto recht uit de camera is altijd wat tam, mist wat kracht, dat is zowel voor camera foto’s als bij telefoon foto’s.
Wil je meer kwaliteit en meer mogelijkheden en controle over je foto’s, stap dan over naar een mooie camera en leg die dierbare herinneringen met scherpte en krachtige kleuren vast.

Mij zie je dus vaak zo rondlopen tijdens cirtytrips en reizen
Mijn telefoon binnen handbereik voor een snelle sfeerimpressie en om snel een eerste indruk te geven op social media. Mijn camera klaar voor gebruik om mijn schouder voor de echte mooie beelden die ik ook deel, maar pas na de nabewerking. Deze foto’s zie je bijvoorbeeld weer terug in de Fine- Art shop, maar ook op al mijn social media.
In de Masterclass leg ik uit hoe ik alles door elkaar gebruik.
Deze Masterclass is een volledige cursus van 1 dag op 22 april 2023 en zit helemaal vol met tips en tricks voor fotograferen die met de telefoon fotograferen (ochtendprogramma) en in de middag duiken we in de mooie wereld van de digitale camera.
Aanmelden kan nog tot half april, ik vind het erg leuk je daar te ontmoeten.
* Ik heb het over iPhone en Canon omdat ik daar mee werk, dat kunnen natuurlijk ook andere merken zijn.
Meer weten over de Masterclass? lees hier verder!
Alle foto’s in deze blog zijn van mij en auteursrechtelijk beschermd. De edit is gedaan met mijn lightroom presets. Een aantal foto’s zijn beschikbaar als print in de Fine-Art shop . Staat je favoriet er niet tussen of het juiste formaat niet? Stuur me een mail, we denken graag met je mee.
Aangenaam,
Ik ben Imca van de Weem, fotograaf, dronepiloot, reiziger en blogger.
Vind je het leuk om mijn verhalen als eerste te lezen? Schrijf je dan nu in en ik stuur je regelmatig nieuwe verhalen. Je mailbox zal niet ontploffen van de hoeveelheid berichten, ik beloof je het leuk te houden.