Photofoppen!

Imca van de Weem Photography

2018-03-05

Photofoppen

 

Het gebeurt maar zelden dat ik een veertiger (of dertiger of vijftiger) voor de camera krijg die helemaal happy is met zichzelf en vol vertrouwen flirt met de camera. Heel vaak krijg ik de vraag, die met een knipoog en een lach gesteld wordt maar heus wel een wensende ondertoon heeft: ‘je kan zeker wel even die rimpel, die onderkin, dat vlekje, buikje, wallen en dergelijke weg photoshoppen..?’

Maar natuurlijk, ik maak je meteen een maatje slanker, je haar blonder/donkerder en langer, je gezicht ontdaan van de wonderen der zwaartekracht en natuur, et voilà!

Ik tover een nieuwe jij en dat allemaal zonder botox. Een jij die anders is dan de mooie eerlijke echte jij die je in de spiegel aankijkt. Is dat wat je terug wil zien in je foto’s? Volgens mij niet….

Ik zie graag een jij voor mijn camera, zoals je echt bent. In al je pracht, met die welverdiende rimpels, daar heb je hard voor gewerkt, gehuild en hopelijk veel voor gelachen! Met misschien een maatje meer en al dat zelfvertrouwen dat je opgebouwd hebt. Met een lach en een traan in al die jaren. Mooi mens, laat jezelf zien!

 

 

 

En zal ik je nu het geheim dan verklappen?

Jouw schoonheid zit niet in photoshop, jouw schoonheid zit in je houding, je lach, je vrolijkheid. Jouw schoonheid komt te voorschijn door kleine veranderingen aan te brengen in je houding, door mijn camera net vanuit een andere hoek te laten zien wat ik zie en door je mooi te belichten.

Het gaat om millimeters, net even je hoofd iets schuin, net even iets wegdraaien van de camera, net even een andere houding aannemen. De kracht bij de ene zit in de ogen, bij de ander in de prachtige lach, bij weer een ander in de lichaamstaal en heel vaak in je spontaniteit. En nog mooier is het als ik je zover krijg dat je uit je comfort zone stapt en echt gaat durven voor de camera, emoties gaat laten zien die uit de grond van je hart komen. Als ik je (en die van je gezin) vrolijke lach kan horen door de foto heen, dan is mijn missie geslaagd.

 

 Vaak krijg ik ook mensen voor mijn camera die zeggen, ‘ik wil alleen van rechts gefotografeerd worden of alleen van links, want dat is mijn betere kant’ En ook daar zijn we het dan niet altijd mee eens, die betere kant van je, dat is de kant waarmee je echt met de camera flirt!

 

En vergis je niet, dit blog lijkt alleen over vrouwen te gaan, maar de man van tegenwoordig….! Man, laat zien wie je bent!  De man van nu besteedt veel aandacht aan zijn kleding, is erg met zijn haar bezig en ook de zwaartekracht doet zijn ding. Ook de man van nu is een tikkie ijdel en dat mag, man wat staat je dat goed. Luister naar je fotograaf, ik weet wat wij vrouwen graag zien en dat is een echte man, ook met al zijn imperfecties!

 

Photoshoppen we dan helemaal niet? Natuurlijk wel.

Als ik een kind voor de camera krijg die net op z’n snoet is gevallen dan gaan we dat nestjes wegpoetsen waar kan. Tijdelijke oneffenheden als een vervelende pukkel poetsen we braaf even weg. Tieners vinden hun onrustige huid echt niet fijn en ook dat maken we wat zachter. Maar een litteken vind ik dat bij je hoort, dat komt vaak met een (al dan niet heftig) verhaal.

Vaak vinden ouders het ook storend dat zijn/haar kind op de (school) foto staat met zo’n heerlijk fietsenrek. Terwijl het juist zo uniek is aan die periode in het leven van dat kind, prachtig is dat gewoon! Meestal maken we er in die groep met schoolfotografie dan ook een feestje van; wie het beste kan slissen. Misschien denk ik dan wel met weemoed aan een periode die bij mij in huis al lang voorbij is, maar ik kan enorm van die mooie snoeten genieten.

En die beugel? Die hoort ook gewoon prachtig bij de leeftijd en het moment en nee, die shoppen we ook niet weg, vaak zit ook die schoonheid juist in (tijdelijke) imperfectie. Het maakt die kinderen niet uit overigens, die staan meestal heerlijk open en eerlijk voor de camera, prachtig! Laten we als volwassenen leren van die openheid en ongedwongenheid die we zelf vroeger ook hadden :-)

 

 

 

 

 

Flitsende groet,

 

 

Imca