Sister Festival, Miao People

Guizhou China

2017-05-03

We hadden er al wel eens van gehoord tijdens onze jaren in China, maar ineens kreeg ik de kans om met een groep fotografen deze reis te maken.

Het Sister festival in Guizhou, China is 1 van de meest prachtige traditionele festivals die ik heb mogen fotograferen.  

1 keer per jaar op de 15e dag van de derde maand van de lunar kalender vind dit 3 daagse festival plaats.

Midden in de bergen woont, redelijk afgezonderd van de rest van de wereld, deze groep Miao people en voorheen wat het zo moeilijk bereikbaar dat alleen fotografen van National Geographic en dergelijke hun weg er naar toe vonden. Wij hadden de luxe om over een nieuwe, redelijk begaanbare harde weg te kunnen gaan.

Het is een reis waarvan je niet helemaal moet verwachten in een 5 sterren hotel te slapen en iedere dag een warm bad kan nemen. De bedden waren hard maar schoon en het water koud. Maar het festival maakt zo'n indruk dat je dat allemaal voor lief neemt!

China noemt dit hun oudste Valentijns viering, het is een viering van de liefde en het voorjaar.

Uitgedost in hun mooiste klederdracht en hun prachtigste zilver worden de huwbare meisjes naar de rivierbedding gebracht waar het feest plaatsvind. De traditie wil dat een jongeman ze daar ter plekke ten huwelijk kan vragen.

Sommige meisjes haalden hun mooiste glimlach uit de kast, andere waren zichtbaar niet blij met de traditie. De ouders en oudste van het dorp geloven in deze mooie traditie en laten trots hun bezittingen zien en de rituelen die daarbij horen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En voor het geval je je af vroeg waar die ronde oorbellen die je hier wel eens ziet, die het gaatje van je oor groter maakt vandaan komen, uit Guizhou!

En als je je afvraagt hoe dat er uit ziet zonder oorbellen, later als je groot bent, zou zo!:

Deze dame had nog nooit een camera gezien en was verbaasd toen we haar eigen foto lieten zien, vrolijk lachend wuifde ze ons uit.

 

Deze dame was achter gebeleven in het dorp en liet ons graag zien hoe de erg lange haren verwerkt worden in het traditionele hoofdstuk,

 

 

En natuurlijk ook nog de prachtige kinderen, die stiekem komen kijken naar al die vreemde blanken met hun camera,

 

 

Al met al, een enorme ervaring deze reis en wat zijn er toch mooie tradities in de wereld!