Laos, prachtig land, mooie mensen.

Laos

2017-05-03

Als je op doorreis bent in Zuid-oost Azië kom je de meest prachtige mensen tegen. De een laat zich graag fotograferen, de ander liever niet.

 

En altijd bewaar ik het respect en vraag ik ze (soms met handen en voeten) of ik ze mag fotograferen. Zo ook deze prachtige dame met haar kleinkind. Onderweg naar een bergdorpje in Laos kwamen we haar tegen. Ze vond het prima als ik ze samen zou fotograferen maar of we wel wat te eten wilde halen voor haar kleinkind. Natuurlijk hebben we dat gedaan. Dankbaar zijn we de Fransen die in Laos hun traditie van stokbrood, kaas en koffie hebben achtergelaten, wat je op iedere hoek van de straat kan kopen en wat we ook gehaald hebben. Na de foto zat het kind heerlijk te smikellen van een Europees broodje.

Het is en blijft een foto die iets met me doet.

 

 

 

Op deze rondreis komen we ook nog deze dame tegen, prachtig met al haar jaren.

Het rood rond haar mond is van het kauwen op betel quid, ook daar een veel geziene bezigheid.

Het is een blad met een soort noot er tussen wat een extreem verslavende werking heeft, het pept op en heeft een pijnstillende werking. Vaak wordt er ook nog tabak aan toegevoegd.  Op meerdere plaatsen in Azië kom je het tegen. Erg herkenbaar aan de rode mond en rode tanden. Het vervelende voor de toerist is met name dat ze het ook overal uitspugen...en overal kom je de rode vlekken op de grond ook tegen.

Ze negeerde me heerlijk, maar liet het wel toe dat ik haar vastlegde met de camera.

 

 

 

 Als hoofdfoto heb ik voor de kinderen gekozen. Hoog in een bergdorpje waar we met een gids naartoe zijn gewandeld. Het dorpje stelt niet zoveel voor, plaggenhutten, geiten en koeien en omringd door rijstvelden waar iedereen aan het werk is. De kinderen komen al snel op ons af, in de rugzakken zitten ballonen en potloden. In no-time zijn die uit onze handen verdwenen en krijgen we de meest dankbare glimlach van de kinderen. We eten onze meegebrachte lunch op tussen de dorpelingen en beginnen voldaan weer aan de afdaling. Een prachtig moment van onze reis door Laos. Mooi land, mooie mensen.