Istanbul

Istanbul

2016-02-24

Een citytrip Istanbul hadden mijn dochter en ik gepland. Het vreslijke toeval wilde dat net voor ons vertrek er een vreselijke aanslag plaatsvond... Als reiziger wijgeren we toe te geven aan de onrust in de wereld, maar als mens en moeder denk je dat toch wel even 2x na. Dierbare vrienden hebben we in Istanbul wonen en na van hun doorgekregen te hebben hoe zwaar de beveiliging overal (helaas) was, zijn we toch gegaan.

En wat is het een werkelijk prachtige stad!  Alles maakt indruk, de historie, de architectuur en de bevolking is meer dan vriendlijk. Grote toeristen groepen en de metro hebben we maar even vermeden en samen zijn we op pad gegaan en ons helemaal ondergedompeld in de geschiedenis. 

En natuurlijk stond de blauwe Moskee (Sultan Ahmed), die van buiten meer grijs is en van binnen een mozaik aan kleuren heeft, hoog op ons lijstje. Helemaal duidelijk waarom het de blauwe moskee genoemd wordt is het niet, maar indruk maken doet het wel. Tijdens gebedsdiensten is het gesloten, maar daarbuiten open voor publiek. Stil wordt je er vanzelf van, de pracht van het plafond is ongeloofelijk mooi.

De stad heeft al zijn pracht en praal aan ons laten zien en ik ben enorm blij dat we toch gegaan zijn. Hopelijk krijgt het toerisme er ooit weer vertrouwen in en blijft het veilig om al deze schoonheid te bewonderen voor iedereen.