Herinneringen bewaren

Herinneringen bewaren

Is een digitale herinnering net zo waardevol als een geprinte herinnering?

Herinneringen zijn belangrijk voor ons, ze zitten vol met emoties.

Een herinnering zit vol met vreugde, soms verdriet, intense dankbaarheid en nostalgie. 
Ze brengen je terug naar die mooie momenten, die bijzondere gebeurtenis, die connectie met een moment wat niet meer terugkomt.

Ik heb de afgelopen periode, helaas, meerdere keren (school)foto’s op moeten zoeken in mijn archief, omdat die persoon helaas geheel onverwacht is overleden. Kinderen en volwassenen. 

Dat heeft ook bij mij een enorme impact, met een traan zoek ik de foto’s op en stuur ze door naar de familie. Want die schoolfoto is dan ineens een enorm belangrijke herinnering.

Foto’s zijn natuurlijk altijd verschrikkelijk belangrijk als het gaat om het vastleggen van herinneringen. Een momentopname van een groot of klein moment in jou leven.

De meeste herinneringen en momenten zijn prachtig. Zoals de foto van deze jongedame met haar paard, De liefde voor haar mooie viervoeter, die op het moment van fotograferen al op hoge leeftijd is, is voelbaar in de foto. Een dierbare herinnering, vastgelegd voor altijd.

Hoe bewaar jij herinneringen, geprint of digitaal? Of beide?

Meisje met haar paard

Photography is a way of feeling, of touching, of loving. What you have caught on film is captured forever… It remembers little things, long after you have forgotten everything.” — Aaron Siskind

Als het gaat om mijn persoonlijke herinneringen, ons gezin, onze reizen, de gebeurtenissen om ons heen, dan blijft die print toch echt wel met stip bovenaan staan.
De portretten van onze vaders en mijn lievelingstante staan in een lijstje op de kast en regelmatig steek ik daar even een kaarsje bij aan.
Die foto’s heb ik natuurlijk ook digitaal, maar die pak je er niet snel even bij en zodra ze even in mijn gedachten vliegen kijk ik toch even snel naar die foto in dat lijstje.

Van de meeste reizen die we als gezin hebben gemaakt, heb ik een geprint album. 
Een album bomvol met de mooiste momenten en avonturen die we samen gemaakt hebben.
Met enige regelmaat komen die albums weer eens tevoorschijn en kijken we met dankbaarheid en veel emoties terug naar die bijzondere momenten.

De foto’s van onze reizen waar ik het meest trots op ben die hangen ook aan de muren in ons huis en worden met regelmaat vervangen om dat moment toch weer wat langer te bewaren. Net zoals er uitvergrote foto’s van onze kinderen aan de muur hingen die met het verstrijken van de tijd ook met hun mee veranderde.  Al die prints zijn bewaard.

Natuurlijk, hoor ik je nu denken, jij bent fotograaf, jij hebt mooie foto’s.

Maar ik heb een kast helemaal vol met fotoalbums, ook nog uit mijn jeugd. Heel veel bewaarde foto’s en herinneringen uit een periode dat ik nog geen fotograaf was.
Ik klink nu vast heel oud als ik zeg dat die albums steeds dierbaarder worden, zeker ook omdat we ze nog niet allemaal gedigitaliseerd hebben en dit soort boeken steeds kwetsbaarder worden.
Een fotoalbum draag je over van generatie naar generatie, maar ergens gaan ze ook eens verloren en dreigen die geprinte foto’s te vervagen. 

Aan de andere kant hebben we de digitale herinneringen. Fantastisch is het dat we alles zo even snel vast kunnen leggen met de telefoon. Je deelt het moment vlug door via social media en met familie en vrienden. Dat doen we dan ook de hele dag en overal.
We zijn allemaal druk bezig met het vastleggen en delen van ons leven en kijken graag online mee met het leven van een ander.

Duizenden foto’s maken we.
En dan? Upload jij je foto’s uit je telefoon regelmatig naar een cloud of een andere digitale opslag om ze goed te bewaren?
Ik weet dat de foto’s die ik in opdracht voor jullie maak ook meestal goed bewaard worden. Door mij en door jullie. 
Je betaalt er immers voor en dan let je daar beter op. 
Zakelijke reportages worden veelvuldig gebruikt en privé reportages zijn belangrijke herinneringen.

En je eigen foto’s, sla je die ook goed op?

Voor mij is de combinatie tussen digitale en geprinte herinneringen belangrijk. Duizenden foto’s staan veilig in de back-up en Cloud. 
De meest dierbare momenten worden geprint en komen in een album.
Wat ik dus eigenlijk wil zeggen met deze blog: 

Bewaar die herinneringen! 

Er zijn diverse goede aanbieders met onlineprogramma’s om een album te ontwerpen en vervolgens te printen.
Kies voor kwaliteit dan blijft het ook langer mooi. 
En investeer in een Cloud opslag en upload met regelmaat de foto’s van je telefoon, ook die telefoon kan stuk gaan en dan ben je alles kwijt.

En dat is toch zonde?

Ps. Wil je graag leren hoe je die mooie herinneringen maakt? Beter leren fotograferen? Kijk dan eens in mijn Academy, voor iedereen is er een Masterclass, een online training, citytrip of photowalk.
Veel tips over fotografie deel ik ook op mijn Instagram pagina, volg je daar al?

Alle foto’s in deze blog zijn van mij en auteursrechtelijk beschermd. De edit is gedaan met mijn lightroom presets. Een aantal foto’s zijn beschikbaar als print in de Fine-Art shop . Staat je favoriet er niet tussen of het juiste formaat niet? Stuur me een mail, we denken graag met je mee.
Aangenaam,

Ik ben Imca van de Weem, fotograaf, dronepiloot, reiziger en blogger.
Vind je het leuk om mijn verhalen als eerste te lezen? Schrijf je dan nu in en ik stuur je regelmatig nieuwe verhalen. Je mailbox zal niet ontploffen van de hoeveelheid berichten, ik beloof je het leuk te houden.