7 tips voor jouw mooiste (zakelijke) portret

7 tips voor jouw mooiste (zakelijk) portret

Het (zakelijk) portret

Ik doorkruis zo ongeveer het hele land door om mensen te fotograferen, te portretteren.
Zakelijke portretten voor bedrijven of zakelijke portretten als onderdeel van storytelling of een branding sessie.
Bijna iedereen vind het lastig om enigszins ontspannen voor de camera te staan er komen altijd veel vragen.
Ik geef je hier mijn beste 7 tips.

Onderstaande tips zijn suggesties van momenten die ik vaak tegenkom tijdens reportages. Niets moet, alles mag en blijf vooral jezelf en doe waar je gelukkig van wordt.

Een open halslijn maakt je optisch wat langer en slanker en het geeft een open gevoel in laats van gesloten. Wil je liever geen huid laten zien of draag je een hoofddoek, geen probleem, draag daaroverheen een blouse of jasje met een v-lijn of een schuine lijn, ook die lijnen bij je hals zorgen voor een langer effect in het beeld. Vaak wordt de hoofddoek ook zo gedrapeerd dat er een mooi lijnenspel ontstaat.

Ik help je daarbij indien gewenst.

Als je drukke kleuren draagt of hele drukke prints, dan gaat het oog daar altijd als eerste naartoe. Reclame maken voor een merk is ook zonde en voor de kijker ook minder prettig.

Ik leg de focus graag op je ogen en je lach.

En vergeet niet dat hele felle kleuren altijd weerkaatsen in je gezicht, dat is later bijna niet te corrigeren.

Daarom mijn advies voor rustige kleuren.

Fijne streepjes kunnen op de foto ook gaan dansen, opties een ander beelden geven, dus mijn advies voor wat minder drukke stofjes.

Vaak zet men liever en stapje terug dan een stapje dichterbij, maar als je naar de camera toe komt, geef je ook vertrouwen aan de kijker.

Er is vaak ook wat onrust over de onderkin, je neus omhoog doen lost dat niet op en is ook minder mooi. Naar de camera toekomen lost dat wat op en is veel mooier.

Ik hoor regelmatig dat men vlak voor een sessie nog naar de kapper gaat, maar vaak heeft je haar even tijd nodig na zo’n knip of kleur behandeling om te settelen. Ga 2 weken vooraf, geef het wat tijd. Hou ook je make-up passend bij wie je bent, de camera vangt je weer in net ander licht dan je badkamer lamp en een verkeerde kleur of teveel aan make-up is extra zichtbaar.

Ik zal je altijd vragen om wat schuin te staan, ergens op of tegenaan te leunen. 1 hand losjes in een zak of armen over elkaar, het mag allemaal, zolang je maar niet recht (vierkant) voor de camera staat. Ik begeleid je daarin en zoek samen met je naar de beste hoek die bij je past.

Ik maak zoveel mogelijk (dankbaar) gebruik van zacht natuurlijk licht. Ik zoek ook altijd en plekje bij het raam en draai je naar het mooiste licht toe. Ter ondersteuning maak ik gebruik van daglichtlampen en indien nodig een flitslamp. Maar mijn voorkeur gaat uit naar natuurlijk licht.

En lach! Ik hoor zo vaak dat men liever niet lacht, liever niet met de tanden bloot. Maar een geforceerde lach bereikt je ogen niet en dan heb je geen eerlijke echte lach. Die echte lach is voor de kijker het fijnste om naar te kijken, zo’n ontspannen glimlach maakt je aantrekkelijker, echt!

Lach, mooi mens, lach! De wereld is een stuk mooier als je lacht en je foto ook!

Imca van de Weem

Omdat iedereen van mooie foto’s houdt

Waar beelden spreken en creativiteit bloeit. Hier omarmen we de kunst van het vastleggen en delen we de passie voor leren. Ontdek samen met ons de diepgaande en boeiende reis van fotografisch leren. Stap in een wereld waar elke klik een kans is om te leren, elke foto een verhaal vertelt, en waar jouw groei als fotograaf centraal staat.